Артекс губи 1,8 млн. лв. след заповедта на ДНСК за спиране на строежа на Златен век

Софийският административен съд отмени заповедта и потвърди валидността на разрешението за строеж до 2028 г.

Снимка: Олег Попов Снимка: Олег Попов

Строителната компания „Артекс“ е отчела загуби в размер 1,8 млн. лв. след издаването на заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ на 15 април, съобщават от компанията.

Във вторник Софийският административен съд отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа и потвърди валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ до 2028 г. Решението на съда не е финално като ДНСК разполага със срок от 14 дни да го обжалва.

Строителният контрол окончателно прекрати изграждането на небостъргача „Златен век“ през април след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“. Причините касаеха нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Впоследствие от „Артекс“ обжалваха заповедта за спиране на строежа на 34-етажната сграда.

В решението си от сряда Софийският административен съд счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строежа. В заповедта на ДНСК възстановяването на строителството на „Златен век“ се обвързва в нарушение със закона с произнасяне от главния архитект Здравко Здравков за валидността за разрешението за строеж на небостъргача, счита съдът.

Още по темата

Още по темата

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България