НАП: Подценихме ситуацията

Главният изпълнителен директор на агенцията се извини за теча на данни

Брифинг на НАП. Галя Димитрова (в средата). Снимка: Investor.bg Брифинг на НАП. Галя Димитрова (в средата). Снимка: Investor.bg

Подценихме ситуацията. Не сме били достатъчно бдителни. Извинявам се на всички български граждани, които пострадаха от кибер атаката срещу Националната агенция за приходите (НАП). С тези думи се обърна пред журналисти изпълнителният директор на приходната администрация Галя Димитрова. Тя благодари на онези, които все още продължават да използват електронните услуги на НАП. 138 наши услуги се използват от 26 хил. души всеки ден, стана ясно още по време на брифинга.

Димитрова призна, че от ведомството са подценили баланса между достъпност и сигурност и обяви, че вече са отстранени ръководителите на звената „Информационни системи“ и „Информационна сигурност“, тъй като се е доказало, че в работата им е имало пропуски.

В момента се разглежда идеята кибер сигурността на приходното ведмство да бъде поверена на външна фирма, тъй като намирането на специалисти било трудно. Повече подробности обаче засега липсват.

Още по темата

Още по темата

Относно своята оставка, шефът на НАП коментира, че финансовият министър Владислав Горанов искал от нея решения, с които да се защитят правата на гражданите, а не оставки.

„В постоянна връзка сме с финансовия министър“, каза още Галя Димитрова.

По думите и в момента има множество проверки, включително и от външна фирма - „Информационно обслужване“, които да установят къде са проблемите. Провеждат се и стрес тестове на системите, но така и не стана ясно кои точно дават дефекти. Инспектората към НАП също проверява дали има неправомерни действия от страна служителите.

Димитрова още веднъж увери, че няма пряка заплаха за хората и няма нужда всички 4 млн. души с изтекли данни да си сменят личните карти. Тя призна, че и нейните данни също са изтекли. От НАП препоръчват на хората да си сменят паролите на електронните пощи, както и ПИК-кодовете за достъп до услугите на приходната агенция.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от България