Борисов: Китайските компании могат да инвестират още у нас

Страната ни подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“, изтъкна българският премиер

Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената“ икономика. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР).

„Разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора“, каза премиерът Борисов.

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер участие взеха също извънредният и пълномощен посланик на Китай в България Дун Сяодзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Българският премиер приветства доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така на парламентарно и регионално ниво. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

„Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове“, заяви Ли Хунджон, който предаде на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

Борисов изтъкна още, че страната ни подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“.

„Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции“.

 

Последни новини
Още от България