Ръст на заетостта и възнагражденията в българския аутсорсинг сектор

Към 2021 г. се очаква броят на заетите лица да превиши 79 хил. души

Повече от 67 300 души са заетите в аутсорсинг сектора в България към момента. Към 2021 г. се очаква броят на заетите да превиши 79 хил. души, пише Investor.bg.

Това става ясно от данни, поместени в последния годишен доклад за развитието на индустрията, изготвен от Българската аутсорсинг асоциация.

Секторът на изнесените услуги генерира 7,9% от всички разходи за заплати в икономиката ни, което показва, че заплащането е в пъти по-голямо от средното за страната, посочва се в доклада.

Данните от наскоро проведено проучване от международната консултантска компания Mercer сред членовете на Българската аутсорсинг асоциация а техните HR политики отчитат, че 96% от компаниите дават и годишен бонус на служителите си, който средно е в размер на една брутната работна заплата.

Темпът на растеж на работната заплата в сектора на годишна база е 6% и е съизмерим с останалите отрасли на икономиката. Заради наблюдаваната тенденция през последните години за изнасянe на дейността на компаниите извън София, основно в големи градове с университети, ръстът на заплатите извън столицата е с 10-11% през последната година.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България