ЕК с най-малко новооткрити процедури срещу България от 2014 г. насам

Най-голям брой от процедурите са свързани с данъчното облагане и митниците, както и с миграцията и вътрешните работи

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Общият брой на новите производства срещу България, заведени от Европейската комисия през 2018 г., е 26, като се отчита спад спрямо предходни години, става ясно от годишен доклад за прилагането на правото на Европейския съюз.

Най-голям брой от новооткритите процедури през 2018 г. срещу България (по 4) са свързани с данъчното облагане и митниците, както и с миграцията и вътрешните работи, става ясно още от данните.

По отношение на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството процедурите срещу България са 3, такъв е и броят на тези, свързани с правосъдието и потребителите, както и със здравеопазването и безопасността на храните.

По две са процедурите в областите на превозите, далекосъобщенията, околната среда, финансовата стабилност и финансовите услуги.

Общият брой на новите производства за нарушение поради закъсняло транспониране на европейските закони през 2018 г. е 18.

За сравнение - производствата от този тип през 2017 г. са били 26, през 2016 г. те са 27, през 2015 г. са 20, а през 2014 г. - 41.

През миналата година срещу нашата страна е имало 60 неприключени процедури, като 35 от тях са били именно за закъснялото въвеждане на законите на блока.

Последни новини
Още от България