60% от мъжете в мениджмънта изпитват трудности в работата с жени

Опасенията им са, че ще бъдат обвинени в непристойно поведение

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

60% от мъжете в мениджмънта изпитват трудности в работата с жени на работното място и избягват индивидуален контакт със свои служители от женски пол, за да си спестят потенциалните неприятности от обвинения в сексуален тормоз. Подобни резултати публикува в проучването си Lean In, изследвайки промените в бизнеса под натиска от движения, като #MeToo и Time’s Up.

Резултатите от това проучване доказват негативният ефект от преекспонирането на един съвсем реален проблем. Никой здраво мислещ човек не може с лека ръка да отхвърли вероятността жените да изпадат по-често в некомфортни ситуации в хода на своето кариерно развитие, но не е реално да смятаме, че повечето успели жени са преминали през ужаса на мъжкото покровителство на работното място. Ето, че това носи своите негативни ефекти и дори е напът да предизвика крах в отношенията между мъже и жени.

Още по темата

Изследването показва някои смущаващи тенденции по високите етажи на ръководството в бизнеса. Мъжете са 12 пъти по-притеснени, ако им се наложи да уредят среща на четири очи с поставена по-ниско в йерархията жена. Те са 9 пъти по-смутени, ако им предстои командировка в компанията на нископоставена служителка и са 6 пъти по-объркани, ако трябва да организират обяд с дамите от офиса. Всичко това се отразява негативно на всеки един член в бизнес организацията, защото висококвалифицирани жени не получават своя шанс за кариерно развитие, мениджърите вземат много по-трудно решения и цялостната работна среда е сериозно накърнена под подобно напрежение.

Някои от активистите, подкрепящи равноправието, критикуват подобно поведение от ръководителите, защото само по себе си това доказва, според тях, че в бизнеса царува полова дискриминация.

Същото това изследване показва, че 57% от жените са изпитали някаква форма на сексуален тормоз – от сексистка шега до докосване по непристоен начин. 24% пък отчитат, че посегателствата нарастват.

Мъжете отново са на друго мнение. 27% от тях пък смятат, че има спад в проявите на сексуален тормоз, а други 50% са на мнение, че последствията удрят прекалено тежко по насилниците.

Още по темата

Разразилата се война между половете придобива все по-големи мащаби и макар България за сега да изглежда някак изолирана, несъмнено влиянието рано или късно ще се усети и тук. Правим бърз оглед на работното ни място и установяваме, че в борда на директорите на Investor Media Group има четири жени и един мъж. Свиваме кръгозора и установяваме, че в нюзрума на Bloomberg TV Bulgaria работят повече хора от женски пол, отколкото от мъжки, като съотношението е приблизително 2 към 1.

Различните полове имат различни предимства и недостатъци. По отношение на амбицията за кариерно развитие рядко се откриват разлики. Още по-рядко се откриват те по отношение на професионалните качества.

Последни новини
Още от България