Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция

Парламентът ще предостави и пари за реставрация на Сребърната конституция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция.

Средствата за едното копие ще бъдат осигурени от бюджета на парламента, а за второто копие и реставрацията на Сребърната конституция – от народните представители, поясниха от пресцентъра на парламента.

Двете конституции се съхраняват при специални условия в архивохранилището на Централния държавен архив и в качеството си на уникални архивни документи изнасянето им е възможно само при изключителни случаи. Във връзка със 140-ата годишнина на Търновската конституция, която отбелязваме през тази година, двата оригинала бяха показани в София, Велико Търново, Бургас. Излагането им на естествени атмосферни условия създава риск за дългосрочното им съхранение и води до ускоряване на процесите на стареене на хартията и окисляване на среброто. Затова ръководството на Държавна агенция „Архиви“ предложи да бъдат изготвени две мулажни копия на Търновската конституция и да бъде извършена реставрация на Сребърната.

Едното копие на Търновската конституция ще бъде предоставено на Народното събрание, а другото ще бъде съхранявано в държавния архив.

Последни новини
Още от България