Вотът на близо половината избиратели у нас е бил преференциален

Над 70% от вота за "Демократична България" вероятно е бил съчетан с преференция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Близо половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално на изборите за Европейски парламент. Това стана ясно от информация на „Галъп интернешънъл", която публикува електорални профили от екзит пол, направен към 20:00 часа снощи. Според социологическата агенция избирателната активност към този час е 30,8%. Това предава Investor.bg.

Социолозите посочват, че част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

При сравнение на електоралните нагласи с последните парламентарни избори от „Галъп интернешънъл" установяват, че на тези избори около 450 хиляди души твърдят, че са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от България