Жилищният пазар у нас се успокоява през 2019 г.

Експерти не очакват сериозни увеличения на цените, но смятат, че няма да се стигне и до спадове

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2019 г. жилищният пазар в София и страната се успокоява, не се очаква главоломен и непрекъснат ръст на цените, но заради обективната необходимост от жилища е малко вероятно да се стигне до спад. Това заявиха строителни предприемачи по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, по неофициални данни всяка година София се увеличава с между 15 и 30 хил. жители. „Ако вземем долния праг от 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата има необходимост от 8 хил. жилищни единици. Освен това съществуващият сграден фонд, като панелните жилища например, не е най-привлекателният и всяко семейство, което може да си го позволи, търси замяната му с ново строителство“, отбеляза Шопов.

Данните на асоциацията сочат, че 18-19% от хората инвестират в жилище поради липсата на развити финансови механизми като стокова или фондова борса. „На фона на инфлацията от 5% и нулеви лихви в банките дребен инвеститор, който разполага със сума между 100 хил. и 200 хил. евро, често се насочва към закупуване на имот, който увеличава стойността си със 7% на година“, каза Шопов.

Неговите очаквания са цените на жилищните имоти да нараснат с между 3 и 5% тази година. „Това охлаждане на пазара е оздравително, защото клиентите имат възможност да се насочат към по-качествени обекти включително и като околна среда. Клиентът вече не купува на всяка цена и не гледа само жилището, а и средата като зелени площи, инфраструктура, шум, наличие на детски градини и други обществени заведения“, отбеляза Шопов.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от България