Любомир Дацов: Бюджетният излишък в момента е закономерен

Според него обаче превишението на приходите над разходите не е „рекордно“

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В България все още има достатъчно високо потребление и икономически растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали. Все пак той гравитира около 3%, което се счита за добър резултат. В този смисъл и в състоянието на тази пазарна конюнктура е напълно закономерно да има бюджетен излишък. Това коментира бившият заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов, предава Investor.bg, позовавайки се на информация от БНР.

Investor.bg припомня, че преди дни от Министерството на финансите (МФ) обявиха, че за април се очаква рекорден бюджетен излишък в размер на 2,67 млрд. лв. или 2,3% от прогнозния БВП на България. Според Дацов обаче превишението на приходите над разходите не е „рекордно“, защото в годините преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци. 

Данните сочат, че бюджетът е правилно балансиран, обясни финансистът, допълвайки, че не е коректно да се коментира на какво се дължи този излишък. От МФ обясниха, че месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) поради спецификата на данъчния календар. За подобрението на бюджетното салдо през месеца способстват и възстановените суми от ЕК в частта на помощите.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България