Половин млн. българи са пътували в чужбина през март

Ръстът на пътешествията е с 3,5% спрямо миналата година

Екскурзия Снимка: Pixabay Екскурзия Снимка: Pixabay

Българите предприемат все по-често пътувания зад граница, ако съдим по данните на Националния статистически институт, който отчита 3,5% ръст в на пътешествието за месец март 2019 спрямо същия месец миналата година.

Общо 478,3 хил. българи са напуснали страната с цел почивка, работа или други ангажименти за въпросния период. Месецът бе съставен от 5 пълни уикенда, включително и националния празник за Освобождението.

Снимка на Десислав Янкулов.

Данни от Националния статистически институт

С най-сериозен интерес се ползва Германия. Към страната са се насочили с 10,2% повече хора. След нея се нареждат Гърция (8,9%) и Турция (7,1%). Тенденцията се обръща в други традиционно силни пазари, като бившите съветски републики (спад с 12,7%), Полша (спад с 5%) и Република Северна Македония (спад с 2,3%).

Класацията на най-посещаваните страни от българи се оглавява от съседните Турция (129 хил.), Гърция (72,1 хил.), Сърбия (43,2 хил.) и Румъния (35,7 хил.)

Още по темата

Ако данните за български туристи ви се струват интересни, то обърнете внимание и на гостите в нашата страна. През март от чужбина у нас са пристигнали 555,6 хил. души, което е ръст с цели 6% в сравнение с миналата година.

Най-голям е бил напливът от граждани на Обединеното кралство (51,2%). А от страните извън Европейския съюз сърбите проявяват най-завишен интерес (18,1%).

Снимка на Десислав Янкулов.

Данни от Националния статистически институт

Най-много пък са посетителите от Турция (93,6 хил.), отново следвани от Румъния (83,3 хил.) и Гърция (77,7 хил.).

Норвегия е страната, която най-рядко е попадала в плановете ни за март 2019 г. Едва 253 наши съграждани са пътували до скандинавската държава. А най-малко гости са ни дошли от Малта - 324.

Последни новини
Още от България