Аврамова счита изграждането на „Хемус“ до 2024 г. за реалистично

Tази година в страната ще бъдат пуснати 119 километра нови пътища, смята регионалният министър

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Реалистична е целта магистрала " Хемус" да е готова до 2024 година, каза регионалният министър Петя Аврамова по време на отчет на инициативата на партия ГЕРБ "Европа в твоя дом" в София.

До 2023 г. магистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново, посочи тя. Тази година предсрочно ще бъде пусната отсечката между Ябланица и пътен възел "Боаза" по тази магитрала, каза още Петя Аврамова. По думите ѝ тази година в страната ще бъдат пуснати 119 километра нови пътища, предава Investor.bg.

С пари от ЕС и от бюджета са рехабилитирани над 820 км републикански пътища, но анализите показват, че в лошо състояние са 8000 от общо 20 000 километра републикански пътища, като за ремонта им са нужни 8 милиарда лева, каза регионалният министър. Пари за тези ремонти се чакат от новата ТОЛ система, а дотогава ще се работи приоритетно по най-тежките обекти, уточни Аврамова.

Макар пътната ни мрежа да е 20 000 километра, ВиК съоръженията са с дължина почти 90 000 километра, колкото 250 магистрали "Тракия", каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Тази мрежа е за най-важната комунална услуга - получаване на качествена питейната вода, каза той.

Всички собственици на санирани жилища по програмата ни за енергийна ефективност са доволни от нея, посочи още Нанков. Програмата осигури на 220 000 граждани възможността да живеят при по-комфортни условия. До края на годината ефектите от програмата ще засегнат общо 360 000 души, които ще плащат и по-ниски сметки за отопление, твърди той.

Според участниците в дискусията България максимално се е възползвала от еврофондовете, като от тях са 70% от публичните инвестиции през последните години в страната.

 

Последни новини
Още от България