Mastercard вдига лимита на безконтактните плащания

Това става официално от 12 април тази година

Безконтакнто пазаруване Снимка: Mastercard Безконтакнто пазаруване Снимка: Mastercard

Дългоочакваната промяна в размера на безконтактните картови плащания най-накрая ще се случи. От 12 април лимитът на покупките без нужда от ПИН се вдига от 25 на 50 лева.

Българският пазар демонстрира подобна нужда още през миналата година, когато ръстът в картовите плащания за търговските обекти из цялата страна е достигнал 151%. Това е далеч над средното европейско ниво. Към август 2018 г. общо 48% от покупките в страната са били извършени с карта, а тенденцията за 2019 г. е съотношението да се преобърне.

По данни на Mastercard средната стойност на покупката на българина в даден обект възлиза на 58 лв. Именно това налага нуждата от по-бърз и лесен начин за пазаруване без това да застрашава сигурността на банковите ни сметки.

Още по темата

„Това е стандартна стъпка в развитието на пазара към въвеждане на иновативни методи на плащане. През годините, безконтактните плащания се превърнаха в съществена част от ежедневието на потребителите, а също и на търговците и банките. Промяната, която въвеждаме, е допълнително доказателство за пазарната зрялост и стандартна еволюционна стъпка към въвеждане на иновативни и безопасни решения за плащане“, коментира мениджърът за България на Mastercard Ваня Манова.

Безконтактните карти у нас са реалност от 2012 г. насам. За изминалите 7 години ПОС-терминалите са напът да изместят чекмеджетата като основен буфер между търговците и клиентите.

Последни новини
Още от България