Данаил Кирилов е номиниран за министър на правосъдието

Това обяви премиерът Борисов след сключването на споразумение за евроизборите с "Обединени земеделци"

Данаил Кирилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Данаил Кирилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За правосъден министър премиерът Бойко Борисов ще предложи Данаил Кирилов. Борисов обяви това, след като беше подписано споразумение с ПП „Обединени земеделци“ за подкрепа на европейските избори, пише Investor.bg. В момента Кирилов е председател на парламентарната правна комисия.  

Припомняме, че заради скандала с евтините апартаменти на ключови фигури от ГЕРБ оставки  подадоха миинистърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, а Цветан Цветанов подаде оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напусна Народното събрание.

В "Апартаментгейт" бяха замесени още депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и Пламен Георгиев – председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Борисов коментира по адрес на Данаил Кирилов: „Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм“.

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандал, се подава оставка“, обясни премиерът.

Той препоръча замесените в скандалите представители на съдебната система да излязат в дълъг отпуск (в медиите се коментират и имотите на съпругата на Лозан Панов, председател на ВКС и сина на Борислав Сарафов, председател на Националната следствена служба – бел. р.).

"Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега, но понеже има хора и от съдебната сисетма, те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички - да излязат в дълъг отпуск, докато различни от тях институции направят проверките", препоръча премиерът.

"Аршинът и стандартът трябва да бъде един и същ. Или незабавна оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките и то максимално прозрачни проверки", заяви Борисов.

Той се обяви за това общинските съветници да бъдат включени в антикорупционния закон, с което Кирилов трябва да се заеме.

По думите му все още не е ясно кой ще заеме мястото на Кирилов в ПГ на ГЕРБ.

За подписването на споразумението Борисов заяви: „Работата ни с „Обединени земеделци“ винаги е била на показ, зачитана и разбирана. Това е една добра репетиция за местните избори, след това да работим съвместно и заедно“.

Още подобни новини четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България