ВУЗФ и Съюзът на юристите в България със серия от семинари за данъците

Те ще обърнат още внимание на данъчната практика и предизвикателствата пред бизнеса

| Препоръчан материал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират поредица от специализирани семинари по актуална съдебна практика във финансовата област. Те започват от 6 април и ще се провеждат периодично през следващите няколко месеца. Тяхната цел и мисия е да подпомогнат работата на практикуващите юристи и икономисти, като поднесат фокусирано практическо знание и обединят различни казуси и техните решения.

Своя опит от първо лице ще споделят съдии от Върховния административен съд и административните съдилища, прокурори, хабилитирани преподаватели във ВУЗФ, дипломирани експерт-счетоводители и утвърдени експерти от юридическата и счетоводната практика, които ще бъдат лектори. Първият практически семинар ще се проведе на 6 и 7 април 2019 г. в сградата на ВУЗФ, зала 501. Неговата тема ще бъде „Съдебна практика при облагане с ДДС“.

„VUZF Lab инициира провеждането на тази серия семинари, защото смятаме, че е необходимо да се провеждат подобни специализирани обучения за практикуващи юристи в тази област. Стремим се чрез тях да подпомогнем работата както на съдебната система, така и на специализираните държавни институции, бизнеса и юридическата колегия. Радваме се, че Съюзът на юристите застана зад каузата ни и се надяваме заедно да произведем ефективни решения – каквато е целта на Лабораторията на ВУЗФ“, обясни доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и изп. директор на VUZF Lab.

По време на първия семинар ще се разискват някои от най-актуалните юридически, финансови и счетоводни казуси в данъчната практика. Ще се представят и основните схеми на вътреобщностни измами с ДДС, които се използват за „източване“ на ДДС, чрез вериги от фиктивни сделки, възможни при сега действащата система на облагане с ДДС при трансгранична търговия между предприятия, регистрирани в две или повече юрисдикции в ЕС. Ще се обсъдят и направените до момента предложения на ЕК за регулация на т.нар. единна ДДС зона за преодоляване на трансграничните данъчни измами.

Лектори на семинарите на 6 и 7 април ще бъдат Милена Златкова, съдия във Върховния административен съд (ВАС), и доц. д-р Десислава Йосифова, ръководител на катедра “Счетоводство и контрол” във ВУЗФ. Те ще представят съдебната практика на ВАС и на Съда на ЕС при спорове, свързани с данъчното облагане на тристранни операции, продажбите онлайн в национални и чуждестранни сайтове, вътреобщностно придобиванe, вътреобщностни доставки и други любопитни казуси.

Всички семинари ще се провеждат в сградата на ВУЗФ, зала 501, ет. 5, адрес: гр. София кв. “Овча купел”, ул. „Гусла“ №1.

Повече информация за семинарите и график на предстоящите обучения можете да откриете тук!

Медийни партньори на семинарите са: Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR.

Последни новини
Още от България