Премиерът Борисов ще обсъди ключови за енергетиката теми с президента на Азербайджан

Министър-председателят е на официално посещение в Баку

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум. По време на посещението си в Баку премиерът ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, като основна тема на разговорите между тях ще бъде енергетиката.

България разглежда Азербайджан като основен източник за диверсификация на доставките на природен газ с цел повишаване на енергийната сигурност на страната и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Втората важна тема, която ще дискутират премиерът Борисов и президентът Алиев, е участието на Азербайджан в хъба „Балкан“ като един от възможните източници на газ.

Още по темата

Още по темата

По време на срещата си с президента Алиев, премиерът Борисов отново ще постави въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в рамките на посещението на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г.

Премиерът Борисов и президентът Алиев ще обсъдят още транспортната свързаност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение страните при изграждането на транспортна инфраструктура между Европа и Азия.

Последни новини
Още от България