Парламентът опрости дълговете на официалните вероизповедания

Почти цялата сума от 8 млн. лева се дължи от Главното мюфтийство

Снимка: БНР Снимка: БНР

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът. Става дума за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство. Промяната в Закона за вероизповеданията беше приета само с гласовете на вносителите – ГЕРБ и ДПС, съобщава БНР.

"Обединени патриоти" окачествиха като порочен прецедент и опит за рекет прокараните на първо четене промени в закона за вероизповеданията. Призоваха за оттегляне на законопроекта и дори за връщането на БСП в пленарната зала, за да бойкотират предложените изменения. От ВМРО коментираха, че е недопустимо да се дотират бъдещите пенсии на мюсюлманските свещенослужители. "Атака" и НФСБ също останаха непримирими. Павел Шопов от квотата на  "Атака" настоя законопроектът да бъде оттеглен с мотива, че се създава порочен прецедент: "От тук нататък се отваря една такава възможност за кой ли не. Всеки може да иска такива опрощавки" и коментира: "Който се е заиграл с ДПС, много скоро е приключил курса и си е отишъл от политичеката сцена".

А лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви: "Ахмед Доган можеше да бръкне и да ги даде тези 8 милиона. Те пари имат. Става въпрос за нещо друго. Трябва да бъде показано на цялото Народно събрание, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в Бъгария, че без ДПС нищо не става". "Отново сме поставени в ситуация НС да бъде рекетирано от една парламентарна група – в случая групата на ДПС. Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица", каза още Валери Симеонов.

Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, като 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство, уточнява БНР.

В същото време Главното мюфтийство получава от 5 години по 2 млн. лв. годишно от турския Дианет - службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция, коментира Dnes.bg. Парите се използват главно за духовни училища и Висшия ислямски институт, обясни главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик пред bTV.

 

Последни новини
Още от България