Парламентът прие правилата за избор на нов състав на ЦИК

Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът прие процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха смяната на комисията, предава Investor.bg, позовавайки се на БНР.

Предложението за нов състав на ЦИК първоначално беше отхвърлено, но след намеса на премиера Бойко Борисов управляващите преосмислиха позицията си.

„Опозицията не е в пленарната зала макар тази процедура неминуемо да е свързана и с реакциите на опозицията. Отсъствието отразява, според мен, отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия“, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Кирилов призова изборът на нова ЦИК да не се превръща в част от предизборната кампания.

Съгласно приетите текстове предложенията за членове могат да се правят от парламентарни групи, от неправителствени организации чрез народни представители, от партии и коалиции, които нямат депутати в нашия парламент, но имат членове на Европейския парламент.

Изслушването ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента.

Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия.

Последни новини
Още от България