Евростат: България - четвърта в ЕС по спад на строителната продукция през декември

През последния месец на миналата година произведената продукция в сектор „Строителство“ у нас е намаляла с 1,5%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България е сред малкото страни членки на Европейския съюз, отчели спад на строителната продукция на годишна база през декември 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Това съобщава Investor.bg.

През последния месец на миналата година произведената продукция в сектор „Строителство“ у нас е намаляла с 1,5% след спада от 1,8% през ноември. По-голямо годишно понижение на строителното производство е регистрирано само във Великобритания (-3%), Германия (-4,1%) и Румъния (-7,7%). Годишен спад на строителната продукция е отчетен и във Франция (-1,1%).

На месечна основа произведената строителна продукция у нас се е свила с 2,4%, като спадът се ускорява спрямо 1,9% през ноември. И по този показател страната ни е на четвърто място в ЕС по най-голям спад след Словения (-12,4%), Германия (-4,1%) и Великобритания (-3,8%). Понижение от 2,4% е регистрирано и в Унгария. Общо 11 страни членки на ЕС, за които са налични данни, отбелязват спад на строителното производство през декември спрямо ноември.

Още по темата вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от България