Б. Борисов: България е в напреднала подготовка за всички сценарии за Brexit

Премиерът се срещна с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние и премиерът на България Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние и премиерът на България Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Brexit - вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз със и без сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на двустранната си среща с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние, която се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Борисов заяви пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.

„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още премиерът пред Барние.

Българският министър-председател заяви, че правителството подкрепя виждането на Европейската комисия, че сделката на британския премиер Тереза Мей и Брюксел не подлежи на предоговаряне.

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още Борисов.

Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

Последни новини
Още от България