Традиционната Конференция по сигурността събира лидери от цял свят

Последиците от ерата на конкуренция на световните сили е във фокуса на форума в Мюнхен

Мюнхен. Снимка: Pixabay Мюнхен. Снимка: Pixabay

Във фокуса на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, на която ще участва и българският премиер Бойко Борисов на 15 и 16 февруари, през тази година са темите за самоутвърждаването на Европейския съюз, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция между големите световни сили.

Премиерът Борисов, лидери и експерти от цял свят ще обсъждат още по време на конференцията в Мюнхен контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на отбранителната политика. Ще се дискутира пресечната точка между търговията и международната сигурност, последиците от измененията на климата и ефектът на технологичните иновации върху сигурността.

Българският министър-председател ще участва в официалното откриване на конференцията в Мюнхен и ще проведе редица двустранни срещи, включени в програмата му, съобщават от пресслужбата на премиера. По важните теми от европейския дневен ред премиерът Борисов ще разговаря с главния преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Премиерът Борисов ще проведе двустранни срещи също с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж и с министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер. В програмата на българския премиер са заложени разговори и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Германския Бундестаг Александер Добриндт, и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

 

Последни новини
Още от България