Отново: Дни на медийната грамотност за учащите

Способността за разпознаване на фалшиви новини е акцент в тазгодишната кампания

Снимка: Pyxabay Снимка: Pyxabay

Тази година основен акцент на Дните на медийната грамотност е способността за разпознаване на фалшивите новини, съобщават от СБЖ.

Както и предходната година,  кампанията ще продължи да подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. Дни на медийната грамотност 2019 ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини. В рамките на Дните младежите ще бъдат заредени със знания и възможност за изява - за създаването на видеа и кампании срещу фалшивите новини.

Дните на медийната грамотност са отворени към всички, които вярват в каузата. Организаторите са подготвили пакети за училищата, които искат да станат част от кампанията. От пакетите учителите могат да изберат готови идеи за прилагане в час по медийна грамотност. Сред тях са различни методики с план за урок, готови видеа със съвети за учениците, игри за разпознаване на фалшивата информция.

Всички, които не са предвидили собствено събитие в тези дни - от 4 февруари до 10 март - могат да се включат чрез информационна подкрепа.

В рамките на кампанията, Коалицията за медийна грамотност търси и спонсори, които да подкрепят с подаръци тийнейджърския видео конкурс за разпознаване на фалшиви новини “Don’t fake with me”, съобщават от СБЖ.

 

Последни новини
Още от България