Журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков бе част от журито в „Академия за местни предприемачи“

Три стартиращи бизнеса от тютюнопроизводителните региони в страната ще могат да осъществят идеите си

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 30 януари в София се проведе втората „Академия за местни предприемачи“. Инициативата е специално създадена за хора с идеи за стартиране на бизнес от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Академията се реализира за втора поредна година от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause като част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен". В тазгодишното издание сред журито, оценяващо проектите, бе и журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков. Водещият на предаванията „Светът е бизнес“ и „Клуб Investor” бе поканен заради богатия си опит и знанията си за предприемачеството и новите технологии.

Победителят във второто издание на инициативата, баскетболен клуб „Яворов“ от Гоце Делчев, получи финансиране в размер на 10 000 лева. „Много съм развълнувана и благодарна. Не намирам думите, с които да изразя радостта си. Една от мечтите ми се сбъдна, следващата е моите възпитанички да се превърнат в национални състезателки на България” – заяви Зорница Мълчанкова, основател на баскетболния клуб.

В рамките на официалната церемония по връчването на престижните награди на второ място бе класиран проектът на капитан Румен Димов за „Воден еко туризъм“ в Силистра с награда от 8 000 лева. Наградата ще помогне за закупуване на канута и каяци, с които създателите на проекта ще отведат туристите до прелестни природни и исторически кътчета, скрити по брега и островите на Дунав. „Inner Beauty” е проектът от гр. Хасково, класиран на трето място с награда от 6 000 лева, които семейство Марценкови ще използват за сертифицирането на своите първи продукти био козметика с цветни есенции и органични масла.

Освен паричните награди, победителите и всички финалисти ще разчитат на съвети, безплатни консултации и референции, както и едногодишна менторска помощ, осигурена от Център „Ринкър”.

До финала на надпреварата достигнаха и академия за безопасно шофиране в Благоевград, клуб за планински походи, танци и йога в Банско; автомобилен симулатор за подобряване на уменията на кандидат-шофьори в Силистра; консултантски център за специализирани услуги в земеделието, който помага на производители в област Благоевград да повишават своя професионализъм и добиви; проект, който цели да помогне за успешната професионална реализация на хората в област Силистра, както и да съдейства на работодателите да открият правилните хора за техния бизнес; музикална къща в Силистра; магазин за здравословна храна в Кърджали; платформа за интериорен дизайн, в която се заснемат проекти на интериорни дизайнери и се превръщат в онлайн портфолио; създателки на дървени детски играчки с уникален дизайн и ресторант за ценителите на автентичната гръцка кухня в гр. Хасково.

Последни новини
Още от България