Създадоха нова Агенция за пътна безопасност

С нея у нас вече има 12 различни структури, отговарящи за намаляването на катастрофите

Снимка: Sofia Photo Agency Снимка: Sofia Photo Agency

Ако един закон не се прилага достатъчно добре, логичният подход е да затегнеш контрола по прилагането му. В България вместо това се пише нов закон, посочва сайтът AutoMedia.bg.
Ако една държавна структура не се справя със задачите си, логичният подход е да се потърсят начини да започне да се справя. В България вместо това се създава нова структура.
Този изпитан от десетилетия подход получи ново потвърждение днес с новородената Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", чието създаване бе гласувано от Министерски съвет. Такъв коментар на събитието дава сайтът Auto Media.bg.

Сайтът посочва в анализа си, че според някои коментатори функциите на новата агенция в момента се изпълняват от Пътна полиция към МВР. "Как преместването на същите хора в нови кабинети ще подобри изпълнението, е почти реторичен въпрос", зададен в публикацията на сайта.

Това ще е нова административна структура, която ще изземе различни функции от МВР, Агенция Пътна инфраструктура, Института за пътища и мостове и други съществуващи вече структури, отговорни за безопасността на движението. Още не е съвсем ясно какви ще са тези функции. Мотивите за създаването на новата агенция са "подобряване на координацията" при формулирането на политиката за пътна безопасност и обезпечаване на тази политика с "обективни, безпристрастни и всеобхватни данни и анализ". Тепърва ще видим как създаването на още една структура към вече съществуващите 11, които имат отношение към безопасността, ще "подобри координацията". Не е съвсем ясно и за какви "обективни и всеобхватни" данни става дума, защото новата агенция ще получава информация от "Агенция Пътна инфраструктура", МВР и здравното министерство - тоест няма никакви собствени и нови източници на информация.

Освен това агенцията ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерски съвет и ще се управлява от председател (според някои информации това ще Малина Крумова, съветник в кабинета на Бойко Борисов. През миналата година се спрягаше и името на бившия шеф на столичния КАТ Богдан Милчев). Председателят ще си има собствен политически кабинет, служба за връзки с обществеността, инспекторат, финансов контрольор и администрация - общо 39 души щат. Част от тях очевидно ще бъдат прехвърлени от други ведомства, примерно от сегашната дирекция "Пътна безопасност" в АПИ.

Вижте повече на Auto.Media.bg.

Последни новини
Още от България