Румен Радев ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България

Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на бюрократичните спънки, както и на икономическия и идеен застой, в който се намира страната

Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания - така президентът Румен Радев определи изминалата година по време на пресконференцията на държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност. Президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия, каза Радев, цитиран от БТА. Това пише Investor.bg.

През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред, посочи Радев. Президентът отбеляза 19 събития, на които е присъствал, извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

Държавният глава обяви, че ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, включващ интелектуалци и висококвалифицирани експерти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на бюрократичните спънки, както и на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, информира Радев. Съставът му ще бъде представен идните дни.

През 2018 г. тонът между президента и управляващото мнозинство се влоши драстично. Радев упражни правото си на вето 7 пъти и сезира Конституционния съд 5 пъти. Консултативният съвет по национална сигурност беше събиран само два пъти. ”Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство”, каза той по темата. 

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България