Преговорите със САЩ за F-16 ще започнат в средата на февруари

Парите за проекта са гарантирани през националния план за 2% от БВП, подчерта военният министър Красимир Каракачанов

Военният министър Красимир Каракачанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Военният министър Красимир Каракачанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Първата среща на военния министър Красимир Каракачанов от преговорния процес със САЩ за придобиването на нов боен самолет ще е в средата на февруари в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ. Това стана известно от думите на министъра пред журналисти, след като парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет F-16V, Block 70, съобщава Investor.bg

По думите на Каракачанов сроковете за преговори със САЩ не са конкретизирани. Специалистите казват 4 месеца, това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече, допълни той.

Парите за проекта са гарантирани през националния план за 2% от БВП, подчерта Каракачанов и определи като лъжа твърдението, че парите ще се вземат от средствата за пенсии.

"Никой не знае дали самолетите ще струват повече. Това беше спекулация - че ще дадем 3, 4, 5 милиарда. Отклонението може да бъде максимум до получените до момента оферти, няма как да е повече. Нашата амбиция не е да стигаме до максимума на цената, която са ни предложили, а да я сваляме надолу. Към момента имаме уверение, че цената ще върви надолу, видяхте и съобщението на Белия дом, но не мога да кажа колко надолу, всичко е въпрос на преговори", обясни министърът.

Каракачанов подчерта, че няма натиск за избора на самолет. Той даде пример със срещите, на които е присъствал и на които е имало над 10 представители на Министерството на отбраната.

"Ако е имало какъвто и да е натиск, това, ако не веднага, то един ден ще излезе. Натиск няма. Напротив, на тези разговори, на срещата, на която аз съм присъствал с помощник главния секретар, аз казах нашите съображения - ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява, сроковете на доставка и начините на плащане. И тук трябва да сте гъвкави", коментира още Каракачанов.

 

Последни новини
Още от България