Експерт: Електроенергията на БНЕБ - два пъти по-скъпа спрямо януари 2018 г.

„Съществува дълготрайна и устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент „ден напред“ да се увеличават значително“

Снимка: events.utilities.bg Снимка: events.utilities.bg

Съпоставяйки първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), са двойно по-високи, заяви пред БНР Председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Това пише Investor.bg.

„Съществува дълготрайна и устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент „ден напред“ да се увеличават значително“, подчерта още Георгиев.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика подобна ситуация е тревожна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия, допълвайки, че аналогична тенденция се наблюдава и в останалите страни на Европейския съюз (ЕС).

„Когато се говори за увеличение на цени, трябва да се разграничат тези две неща, че има външни фактори – валидни за почти целия блок, и вътрешни - строго специфични за нашия пазар, сам по себе си доста характерен. Затова мерките трябва да разграничат двата ефекта“, сподели още Стайков.

Според думите на Георгиев предложението за пускане на допълнителни количества електроенергия на свободния пазар от страна на производителите е мярка, която би била от полза и би донесла равновесие на пазара.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България