Knight Frank: Ръстът на цените на жилища в България се забавя

Хонконг заема първа позиция в класацията на фирмата, като там цените на жилищата се повишават с 15.7% на годишна база

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 14-о място в света по ръст на цените на жилищата в индекса на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие. Компанията отчита ръст на цените на жилищата у нас за периода юли-септември на годишна база от 7,5% и от 2,8% на тримесечна основа, пише Investor.bg.

С тези си резултати България слиза с още две позиции надолу в индекса на компанията спрямо второто тримесечие на 2018 г., когато заемаше 12-о място с ръст на цените от 8,2% на годишна основа.

Хонконг се завръща на първото място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база през третото тримесечие, както и от 2,3% спрямо второто тримесечие. Компанията обаче очаква ръстът на цените на жилищата в града държава да се забави през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта, която оглави индекса през второто тримесечие, сега остава на второ място, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%, но спрямо второто тримесечие са се повишили само с 1%.

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна основа и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Челната десетка се допълва от Литва (+11,5%), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в индекса на Knight Frank със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна основа през третото тримесечие. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света се нареждат още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е отчетено годишно понижение на цените на жилищата през третото тримесечие, а в Италия запазват равнището си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Средната цена на жилищните имоти в 57-те страни и територии, включени в индекса на Knight Frank, е нараснала с 4,9% в годината до септември, което е най-бавното годишно увеличение за последните две години. Компанията отбелязва, че ниските лихвени проценти и силният прираст на населението са стимулирали инфлацията години наред, но по-високото предлагане на нови апартаменти и затягането на правилата за отпускане на кредити е довело до обрат в движението на цените. Само преди две години цените на жилищата са нараснали с 11% на годишна основа.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България