Бизнес старт: Тръмпономиката е събитието на годината

В България отново се заговори за балон на имотите. Има усещане за такъв, твърдят водещите на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria

Христо Николов и Живка Попатанасова. Снимка: Investor Media Group Христо Николов и Живка Попатанасова. Снимка: Investor Media Group

Как се промени светът през последните три години? На този въпрос търсим отговор от лицата на единствената бизнес телевизия в България - Bloomberg TV Bulgaria, която тази година празнува третия си рожден ден.

В поредица от специални интервюта ще представим света през очите на журналистите от екипа, които следят икономиката, финансите и пазарите 365 дни в годината.
Първите ни гости са водещите на „Бизнес старт“ Живка Попатанасова и Христо Николов.

Живка Попатанасова и Христо Николов са водещи на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria – “Бизнес старт”. Живка е част от екипа на единствената бизнес телевизия в България от 2017 година. Преди това е била главен редактор, редактор, репортер и преводач в различни медии. Завършила е „Продуцентство и креативна индустрия“ в СУ „Климент Охридски“. Разработва теми, свързани с международната политика, бизнес мениджмънта и стратегиите, технологичното развитие и иновативните компании.

Христо се присъединява към екипа на Bloomberg TV Bulgaria през април 2018 година. Той е доказан бизнес журналист с богат опит в онлайн и печатни медии. Отразява икономическа тематика от 2002 година. Първите си стъпки в журналистиката прави във в. „Труд“, където е част от отдел „Бизнес“ близо десетилетие. След това е икономически коментатор в информационно-аналитичния сайт Clubz.bg и отговорен редактор в „Градът Медиа Груп“.

Кои са трите ключови събития, които имаха отражение върху света на бизнеса в последните 3 години?

Живка: Едва ли мога да определя като събитие ерата на технологичните компании, които водят човечеството към бъдеще, което все още ни се струва невероятно. Да вземем например човека зад Tesla Motors, SpaceX, Hyperloop и PayPal Илон Мъск – дръзкия предприемач и визионер, който промени няколко индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната.

През февруари електрическата кола Tesla Roadster беше изстреляна към Марс с новата ракета на Space X Falcon Heavy. Само преди няколко дни стана ясно, че Starman e надминала червената планета. На въпроса кога ще го видим отново – отговорът е – вероятно през 2091 г. Да не забравяме и Джеф Безос, който постави Amazon на върха и който също е описал визията си за колонии в Космоса.

Пазарът на електромобили е от най-бързо развиващите се. Наскоро Мъск обяви, че Tesla се сдобива с терен в Шанхай, където ще се намира новият ѝ завод за производство на електрически коли. Стъпването на компанията на китайския пазар обаче става в момент, в който Вашингтон и Пекин са в напрегнати отношения заради търговската война, което би повлияло на продажбите.

Така стигам до следващото събитие, което според мен се отрази на бизнеса. Протекционистката политика на Доналд Тръмп, която цели да ограничи икономическата сила на азиатската страна, излиза скъпо на бизнеса. Коалиция от американски бизнес групи стартира рекламна кампания преди междинните избори за Конгрес в САЩ, които следим тази седмица, за да информира гласоподавателите, че мерките на Вашингтон срещу Пекин и други страни струват по 1,4 млрд долара месечно на американския бизнес и на потребителите.

Остава да си зададем въпроса кой действително губи и кой печели от налагането на митата? Когато излязоха първоначалните резултати от частичните избори за Конгрес, си направих извода, че американците са отишли до урните, за да накажат Тръмп за решенията му, които промениха и бизнеса, и геополитиката.

Христо: В легендарния форум на „Investor.bg“ една от най-интересните теми е „Доналдът – ПРЕЗИДЕНТ!!!“. Беше създадена през 2015 г., месеци преди Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ, когато малцина гледаха сериозно на шансовете му срещу фаворита Хилъри Клинтън.

В глобален план едва ли има по-важно събитие от влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и политиката на протекционизъм (America First), която администрацията му започна и която прерасна в търговски войни с главен противник Китай. В миналото, когато страните са издигали „китайски стени“ от мита помежду си, това е водило до фатален край за търговци и експортно ориентирани производители. Сега ситуацията е по-сложна и дори американските лидери трудно ще сложат прът в колелото на глобализацията. Търговските бариери може да бъдат преодолени елегантно - ако китайските компании открият дъщерни предприятия в САЩ или в страни, които имат споразумение за свободна търговия с Щатите. Но пренастройването на бизнеса към Тръмпономиката ще отнеме време, което вероятно ще доведе до преразпределение на пазарни дялове.

Специално за бизнеса в България, значение има стабилността на банковата система, която устоя на кризата с КТБ. Търговските банки възстановиха доверието и продължиха да предлагат по-добри условия на корпоративните и индивидуалните си клиенти.

Третото ключово събитие за бизнес процесите в Европа, което би могло да се сложи под общ знаменател, това са мерките за справяне със замърсяването на околната среда, които /ще/ водят до най-различни ограничения – от ТЕЦ-овете на въглища през дизеловите автомобили до пластмасовите изделия.

Какво е мнението на водещите за образователната система у нас? Кои са професиите на бъдещето? Има ли имотен балон у нас и кога би се спукал той? Отговорите на всички тези и още много въпроси може да видите в продължението на материала на Investor.bg

Последни новини
Още от България