Липсва принципът на конкуренция сред осигурителите при ДЗЗЗ

Според анализа на Калоян Стайков от ИПИ - здравната реформа се прави на тъмно

Снимка: Pyxabay Снимка: Pyxabay

Здравната реформа ще доведе до повече пари за същото здравеопазване, при начина по който се прави - "на тъмно" смята в изследването си  Калоян Стайков от ИПИ, цитирано от Investor.bg.
Той настоява при допълнителната задължителна здравна застраховка(ДЗЗЗ) да се въведе конкуренция сред осигурителите.

По стара българска традиция от последните десетина години, реформите в публичните сфери не се правят въз основа на обществен диалог, а на база обществено недоволство. Нормалният подход би бил правителството да седне на една маса със заинтересованите страни и да постигне консенсус за необходимите стъпки, като по този начин се постигне съгласие за дългосрочни и последователни промени.

Вместо това, цитира сайтът думите на експерта, "правителствата предпочитат да изготвят реформата на тъмно, да сондират общественото мнение, като обявят отделни елементи, но не и цялата реформа, след което, отново на тъмно, да направят някои козметични промени, така че поне някои заинтересовани страни да са доволни, като по този начин си спечелят частична обществена подкрепа".

В крайна сметка се оказва или че реформата не дава необходимия резултат, защото, например, сметките не излизат, или някой не е доволен от нея и тя е отменена, това пише в анализа си Калоян Стайков от екипа на Института за пазарна икономика.

Още по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от България