26 млн. лв. са капиталовите инвестиции на членовете на СПБ за първото полугодие

9 от световно известните брандове бира се произвеждат у нас под лиценз

Снимка: Pyxabay Снимка: Pyxabay

Всяка година български марки пиво са носители на медали на Монд Селексион – най-престижната европейска организация за качество.  Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България по време на организирания специален медиен тур, в рамките на Националната бирена академия вчера, в Стара Загора. За първите 6 месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на СПБ вече са 26 милиона лева, съобщиха организаторите.

" Безупречният професионализъм на родните пивовари, съчетан с добрите технологични и производствени практики, са причина в страната да се произвеждат под лиценз и 9 от световно известните брандове бира" - каза още Ивана Радомирова.

С посещенията по пивоварните, Съюзът на пивоварите иска на популярен език да покаже не само традициите в производството, но и значението на иновациите, знанията и уменията, които са ключови да произвеждаме в България бира с отлични качества, съобщиха още организаторите на академията.

Журналистите са били запознати със стъпките в производствения процес и спецификите на основните суровини, влагани в пивото - малц, хмел, вода и пивни дрожди (т.нар. бирена мая), съобщиха още от СПБ.

"Всяка една от съставките на бирата има своята особеност, която според специфичната пивоварна рецептура, в хода на технологичния процес, формира характера на различните марки и видове бири. Съставките на пивото са напълно естествени, като всяка една от партидите на суровините е придружена от сертификат за качество, който удостоверява техния произход, чистота и съответствие с определени изисквания, които са регламентирани от световно признати стандарти. Уникалният вкус на всяка бира зависи и от водата, с която се произвежда".

Компанията - домакин - Загорка" АД през 2017 г. е инвестирала над 72 хиляди лева в дарителската си програма за социални и екологични инициативи в подкрепа на местната общност, а нейните служители полагат над 1 200 часа доброволчески труд. За да намали въглеродния си отпечатък, компанията премахва горния етикет от РЕТ бутилките на Ариана и засажда 2 230 дръвчета, посочват още организаторите на бирената академия.

"През 1994 г. предприятието става част от глобалното семейство на „Хайнекен“ и за 24 години повече от 133 млн. евро са инвестирани в модернизацията и увеличаването на производствения капацитет на „Загорка“,  тя инвестира и в програма, която да е подчинена на концепцията за устойчиво развитие на околната среда. В резултат, „Загорка“ е изградила и единствения у нас “зелен склад” за готова продукция. Той е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип -- BREEAM. Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като същевременно осигурява оптимални условия на работа".

При изграждането на системата са приложени редица иновативни зелени решения – от врати с термо изолация и топлинни завеси – до специална система за използване на слънчевата светлина, система за нощно охлаждане, инсталация за събиране на дъждовна вода за битови нужди. Към момента, пивоварната в Стара Загора е една от най-съвременните и иновативни сгради в региона на Централна и Източна Европа, съобщиха още домакините.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от България