Колко независим е КЕВР?

Оказва се, че регулаторът е по-независим от съдебната власт

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Колко независим орган е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и нужна ли му е такава свобода се запитаха депутатите по време на дебатите за оставката на председателя ѝ Иван Иванов в Народното събрание. От коментарите в пленарната зала се оказа, че регулаторът е по-независим от съдебната власт и никой не може да го контролира.

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на Иванов беше внесено от БСП. В мотивите си левите посочиха, че той не спазва последните промени в Закона за енергетиката, които касаят правото на проверка на сделка с над 20% от активите на енергийни дружества в страната. Левите визираха продажбата на ЧЕЗ България. Те внесоха в регулатора и искане с 200 хил. подписа за спиране на сделката.

По време на дискусията в пленарната зала обаче стане ясно, че на закрито заседание парламентарната подкомисия, която наблюдава дейността на КЕВР, са били разгледани последните промени и е било уточнено, че липсват критерии за прилагането им. Депутатите са решили да бъде направен правен анализ, за да се уточни как регулаторът ще прилага своите нови правомощия. В комисията участва депутатът от БСП Таско Ерменков.

Днес левите пък предложиха експертите на КЕВР сами да си изработят критериите за работа, с които да бъде спазено законодателството, и така да решат казуса.

Управляващите определиха искането като "безпрецедентен политически натиск" към независимия регулатор и посочиха, че от 2015 година нееднократно политици и експерти са заявавали, че Комисията работи добре. Писмени документи от ЕК също отбелязват независимостта на регулатора. 

В крайна сметка при гласуването Иван Иванов запазва своето място начело на КЕВР, след като против искането на БСП се обявиха 125 депутати. "За" оставката му гласуваха 63-ма, а трима се въздържаха. Преди дебатите в пленарната зала подкрепа на председателя на КЕВР и работата на Комисията обявиха енергийни компании, браншови организации и работодателите в България.

Повече по темата вижте на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини