Социалният министър подаде оставка

Като причина за оставката Бисер Петков е посочил невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от правителствената пресслужба.

В разговор с Борисов министър Петков е заявил, че подава оставка заради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. 

Проблемите, свързани с исканията на родители на деца с увреждания ескалираха преди десет дни, когато организираха палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под наслов "Системата ни убива". Протестиращите така напомниха на депутатите, че проблемите на децата с увреждания трябва да бъдат решени днес и сега, а не след пет, десет или 20 години.

Родители на деца с увреждания настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с национално представителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Те поискаха спешно Закон за личната помощ.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с родителите на деца с увреждания и заяви, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър тогава.

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика пое ангажимент да представи концепция за Закон за социалните услуги.

Бисер Петков пое поста министър на труда и социалната политика в третия кабинет "Борисов", след като изкара два мандата като управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. става доцент.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.

Последни новини
Още от България