Ердоган: Надявам се лошите отношения с ЕС да са в миналото

Турският президент очаква либералиация на визовият режим за турските граждани

Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС е останал в миналото. Това заяви той по време на обща пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Варна, цитиран от Investor.bg.

Държавният глава обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Той припомни също, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. все още Турция е само кандидат-член за ЕС и по тази причина трябва да се предприеме стъпка към ускоряване на преговорния процес.

Реджеп Ердоган също така посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма. Той отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци. Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците.

Турският президент наблегна, че очаква да се либерализира визовият режим за турските граждани в ЕС и затова той настоява по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос.

Борбата с тероризма е друг много важен въпрос, смята още Ердоган, защото Турция е била цел на редица терористични организации като ДАЕШ, ПКК и други. Според него антитерористичните операции, които Турция провежда, помагат за сигурността на турските граждани и по тази причина Турция не трябва да бъде критикувана за провеждането на тези операции. „Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос“, заяви Ердоган.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той.

Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, каза Туск.

Той отбеляза още, че Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза Туск, цитиран от БТА.

Българският премиер Бойко Борисов посочи, че по време на срещата е проведена конструктивна дискусия. Поставихме всички въпроси, които засягат България и Европа, посочи той и допълни, че е имало доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и на други срещи.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също заяви, че Брюксел иска Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС.

Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той. ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. 

Последни новини
Още от България