Тол таксата ще е за малко над половината от българските пътищата

Над 6,3 млн. лв. са нужни за борба със свлачищата по "Люлин"

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За около 55% от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили. Това стана ясно от изказване на министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол.

По думите му тарифирането е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата. Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата. Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът. Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането, предава Investor.bg.

Министърът призова за дебат по темата в НС, за да има по-голяма конкретика. Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови и изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остават 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри.

От думите му стана ясно още, че обходът на Поморие, който е с дължина 5,84 км и е част от пътя Бургас - Слънчев бряг, ще започне да се изгражда през лятото. Нанков обяви, че е избран изпълнител на обекта, но реализацията се бави заради дела от недоволни от обезщетенията собственици на земи по трасето. Според него до юни-юли съдът ще се произнесе по тях и работата може да започне.

Последни новини
Още от България