КЕВР допусна по-евтин ток за бизнеса

Основание за това е поевтиняването на природния газ

Електропровод. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Електропровод. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага намаляването на таксата „Задължения към обществото“ от 1 ноември. Основание за това е намалението на цената на природния газ с малко над 14 на сто за последните три месеца на годината, обясни пред Investor.bg председателят на регулатора Иван Иванов.

Според експертите от Комисията стойността на таксата трябва да падне от 37,90 лева за мегаватчас на 36,83 лева за мегаватчас. От това намаление, макар и символично – с малко над 1 лев, ще се възползва обаче само бизнесът.

Таксата се добавя към цената, която бизнесът ще постигне на свободния пазар. Допълнително небитовите потребители на регулирания пазар ще получат намаление на крайната цена на електроенергията в размер на около 2 на сто.

За битовите потребители намаление на крайната цена няма да има, защото Комисията ще остави буфер, ако природният газ поскъпне в края на годината, в разгара на зимния сезон. „Хората предпочитат да имат предсказуемост и стабилност на тези цени, още повече че промяната трябва да е с по-малко от 0,5%“, обясни още Иванов.

От публикуваното по-късно решение става ясно, че има и символични промени при битовите потребители - например, дневната тарифа на ЧЕЗ се повишава от 0,12709 лв. на 0,12724 лева.

Последни новини
Още от Новини