Пенсиите ще нараснат с 2.5% от юли

Осигурителният доход ще нарасне с 4.6%. Бюджетът на НОИ надмина 10 млрд. лв.

снимка: Pixabay снимка: Pixabay

Бюджетът на ДОО за 2016 г. надхвърля за първи път психологическата граница от 10 млрд. лв. Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин при представянето на проектобюджета, който днес се обсъжда в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде Investor.bg.

Ръстът на разходите е основно заради осъвременяването на пенсиите. Заложено е те да се увеличат от 1 юли догодина с 2,5% в допълнение на тазгодишния ръст с 1.9%.

Прогнозният среден размер на пенсията се очаква да е 331,26 лв., което е ръст от 3,5% спрямо очаквания размер за 2015 г.

Няма да се повишава таванът на осигурителния доход и таванът на пенсиите.

При планирането на приходите е заложен ръст на средногодишния брой осигурени лица – очаква се те да бъдат с 10 хил. лица повече и да достигнат 2,763 млн. лица. Това е и един от факторите за заложените по-високи приходи от осигурителни вноски. Увеличението на броя на новите пенсионери догодина ще е с еднократен ефект, коментира социалният министър. По думите му реално от 2017 г. пенсионната реформа ще започне да се отразява върху размера на пенсиите и за тях ще се освободи по-голям ресурс.

Бюджетът е разработен и при по-висок среден осигурителен доход за 2016 г. – 755 лева месечно, тоест с 4,6% по-висок от 2015 г. Минималните осигурителни прагове се увеличават със 7.5%.

Догодина се очаква и ръст в средногодишния брой пенсионери. Това нарастване обаче Бисер Петков определи като незначително – с около 8 хил. души, което е под 0,4% от пенсионерите в България, до 2,176 млн. Причините за този ръст са няколко – увеличената възраст за пенсиониране и новият режим, който позволява пенсиониране с намалена пенсия без изпълнен осигурителен стаж.

Приходите и трансферите по консолидирания бюджет на ДОО за догодина възлизат на 10,046 млрд. лева, като от осигурителни вноски ще бъдат събрани 4,69 млрд. лева. Повечето средства ще дойдат директно от бюджета на държавата - 5,65 млрд. лева.

Другата промяна, която влиза в сила от следващата година, е отпадането на участието на държавата в приходите на ДОО чрез вноска в размер на 12 на сто от осигурителната база. Затова сега в бюджета за догодина тази сума се залага като трансфер за покриване на недостига от средства в размер на 4,719 млрд. лева, но като цяло участието на държавата с трансфер остава на същото ниво от миналата година, поясни Петков.

Разходите по бюджета на ДОО за догодина възлизат на 10,044 млрд. лева, каза още Петков и са 11,5% от прогнозния БВП на страната. 

Последни новини
Още от България