Август подобри резултатите в туризма

Средната цена на нощувка в България през август се е повишила от 47 на 50 лева

Синеморец Синеморец

Приходите на българските хотелиери от нощувки през първите осем месеца на годината са се увеличили с 2.7%, показват обобщени данни на НСИ.
До голяма степен този резултат, който опровергава песимизма, предизвикан от намаляването на чуждестранните туристи в началото на сезона, се дължи на по-високи постъпления през август. През месец е имало ръст на приходите с 8.2% на годишна база.

По-кратки престои
Приходите от нощувки по Черноморието са се увеличили през август средно с 1/10 на годишна база.
Но е налице спад на приходите на хотелиерите в София и Пловдив спрямо миналия август, като във втория случай това е заради българските посетители. Интересът на чужденците към бъдещата европейска културна столица е нараснал. Приходите на хотелиерите във Велико Търново са се повишили с 14%, също добър резултат.

Ръстът на посетителите през август  (средно за страната с 9%) е по-голям от увеличението на приходите. Хотелите в София и Пловдив също са отчели повече гости, въпреки спада на приходите. Това обаче е съпроводено намаляване на престоя, включително на чужденците, посетили страната. Ако средният престой през миналия август е бил 5 денонощия, то сега той се е понижил до 4.7 нощувки
Както може да се пресметне от данните, средната цена на нощувка през август се е повишила от 47 на 50 лева.

Географски размествания
Чужденците, отседнали в български хотели през август, са били със 7.6% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Но реализираните от тях нощувки са с 0.3% по-малко.
Общо за осемте месеца имаме ръст на чуждестранните гости с 1.6% при понижение на нощувките с 6.8%.
Най-голям дял в реализираните нощувки през януари-август имат германците, но е налице спад с 2.7 на сто. С ръст на нощувките, реализирани у нас с 21% Румъния е на второ място. Русия отстъпва назад след спад на нощувките с 44% през осемте месеца на 2015 г. Има обяснения, че това се дължи и на факта, че много руснаци имат ваканционни имоти у нас. Числата разкриват също така добра година за хотелиерите, работещи за полския и британския пазар.

Все по-малко туристи от ЕС
Лятото на 2015 година е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам, отчетоха от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА), цитирани от Инвестор.бг.
От приемането ни в Европейския съюз (ЕС) до днес делът на европейските туристи всяка година намалява, заяви председателят на асоциацията Байко Байков. За тази година към август спадът е 10% като цяло и то за сметка на европейските пазари, каза той.
Делът на европейските туристи към днешна дата се е понижил до 50 на сто. За сравнение, през 2007 година този дял е бил 75%.

Последни новини
Още от България