Фискалният съвет може да пропусне бюджет 2016

Новият орган е замислен като коректив на правителството по бюджетната политика, но няма да се включи в Бюджет 2016

Министерство на финансите Министерство на финансите

Парламентът ще избере петимата членове на Фискалния съвет измежду осем кандидата, повечето от които са познати имена. Новият орган е замислен като коректив на правителството по бюджетната политика.

Бившият депутат и преподавател в Бургаския свободен университет Борис Грозданов е кандидатурата на ГЕРБ. Той е завършил Ленинградския финансово-икономически институт. Реформаторският блок има две кандидатури - Георги Ганев и Любомир Дацов, като първият е подкрепен от ДСБ и СДС, а вторият - от ДБГ.

Дацов е бил заместник-министър на финансите с ресор бюджет в две правителства, а в момента е общински съветник и преподавател в СУ. Има множество международни специализации. Ганев е програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател в СУ.

БСП лансира икономиста Димитър Иванов - бившия съветник на президента Георги Първанов.

В мотивите се посочва, че той има 38 години опит като икономист и е бил съветник на Организацията за индустриално развитие на ООН. В момента е съветник на Борда на директорите на американския фонд Gerken Capital.

Представителите на БДЦ предлагат кандидатурата на Дора Андреева, заместник-министър на финансите и бивш шеф на Главно управление "Данъчна администрация" до 2000 г. С нейното име бе свързана данъчната реформа от края на 90-те години.

От Патриотичния фронт са се спрели отново на кандидатурата на проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище за застраховане и финанси. Вазов бе и кандидат за управител на БНБ.

Предложението на "Атака" е бившият депутат Маргарита Николова. ДПС лансира бившия депутат Юнал Тасим. Той бе и заместник-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски.

Процедурата за избор на членовете на Фискалния съвет, който предварително определиха като съвет на мъдреците, бе одобрена в края на септември. Мандатът на членовете е 6 години. Според Закона за Фискалния съвет и автоматични корективни механизми независимият орган ще дава становища при подготовката и изпълнението на бюджета, ще наблюдава и анализира бюджетната рамка.

Поради забавянето на закона и процедурата, Фискалният съвет няма да има участие при подготовката на бюджета за 2016 г.

Последни новини
Още от Новини