Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Развитие на невроикономиката в България

Д-р Боян Иванчев в Boom & Bust, 24.02.2018

Д-р Боян Иванчев, съосновател Българска невро-когнитивна лаборатория. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Боян Иванчев, съосновател Българска невро-когнитивна лаборатория. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мозъкът работи по различен начин, когато взима решения за хипотетични пари и за реални пари.Това каза д-р Боян Иванчев, съосновател Българска невро-когнитивна лаборатория, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Иванчев коментира темата за бъдещето на невроикономиката в България. Когато се взема решение за инвестиция на хипотетични пари активацията на мозъка е по-малка. Тоест префронталният кортекс беше или с по-малка или с различна зона, в сравнение с тази, която се активира, когато взима решение за собствени пари, които може да удвои или да загуби.

"Невроикономиката се разделя от някои автори, те казват, че е част от невронауката, но няма нищо по-естествено да продължи изследванията и изчисленията на поведенческата икономика, навлизайки в сферата на централната нервна система. За мен, след много труд, се стигна до първия експеримент изследване с ядрено магнитен резонанс в Болница Св. Иван Рилски". 

Много е важно при изследванията с толкова скъпа апаратура експериментът да е подготвен. Трябва да има подготвена хипотеза, защото това е специализирана дейност в реално работеща болница с много пациенти и няма как да си позволяваме да изразходваме времето, без да сме подготвени. Нашата хипотеза беше че мозъкът работи по различен начин, когато взима решения за хипотетични пари и за реални пари, обясни Иванчев. "Подготвихме съответната психологическа парадигма, задача, и направихме общо 12 изследвания как човек взима решения, когато рискува хипотетични пари и свои собствени пари". 

"Искахме да покажем, например, че работата с демо-акаунт, с хипотетични пари, не дава нищо повече освен инструментални умения. Активацията в мозъка е различна при собствени и хипотетични пари. Това може да се помогне и в институционалното финансиране - да се помогне на хората да разберат, че ако нямат специфични познания в управлението на пари, то по-добре да ги дадат в институция, която професионално се занимава с това". 

Как може да се използват проучванията на невроикономиката в маркетинга? Защо научната дейност на лабораторията се е насочила именно към невроикономиката?  

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Boom & Bust