Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Какво да очакваме от ерата на криптовалутите

Благовест Белев, основател на BlockChain.bg, и Зак Харви, изп. дир. на Lamassu, в Boom & Bust, 25.11.2017

Благовест Белев, основател на BlockChain.bg, и Зак Харви, изп. дир. на Lamassu. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Благовест Белев, основател на BlockChain.bg, и Зак Харви, изп. дир. на Lamassu. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рекордна цена достига биткойнът, рекордна е в момента и общата капитализация на всички криптовалути - 250 млрд. долара. Това каза Благовест Белев, основател на BlockChain.bg, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

Гостуването беше във връзка с конференцията Investor Finance Forum, организирана от Investor Media Group.

"Светът се пробужда за потенциала на блокчейн технологията. Тази година виждаме експоненциалния ръст в нея. Много хора, които са инвестирали по-рано имат големи печалби, а всеки, почти, който е инвестирал тази година, вече е на печалба. Това заражда и някаква форма на лек балон. Не знаем кога ще се спука, дали може да се надуе повече от това. Пазарът ще покаже", каза Белев. 

Ако гледаме биткойна в течение на времето виждаме, че той преживява експоненциален растеж, а експоненциалният растеж е труден за разбиране, защото ако гледате графиката на растежа, тя винаги ще прилича на балон. Това заяви от своя страна Зак Харви, изп. дир. на Lamassu, който също бе специален гост на предаването. "Ако, обаче, се погледне експоненциалният растеж в дългосрочен план, ще се види, че няма нищо странно в числото 8 000(, като цена за биткойн - бел. ред.). Ако се върнете на цифрите от 2013-2014 и се вгледате в растежа на bitcoin ще видите, че много хора очакваха този растеж".

"Възможно е биткойнът да се срине до 5 000 - 4 000 или дори 1000 долара, но докато нищо не се променя в технологията на биткойна, очаквам, че цената ще продължи да расте", каза Харви.

Можем да очакваме, че криптовалутите ще внесат подобрение в съществуващата финансова система, заяви Белев. По думите му е малко крайно в момента да се говори за революция, но ще има подобрение на това, което в момента съществува, с достатъчен диапазон от време, за да може сегашната финансова система да се адаптира.

"При изграждането на една такава система, тя може да си позволи клатене и да няма толкова голяма сигурност, защото е много спекулативна и много нова система. Когато вече стане изградена и утвърдена система, тогава е много важно да бъде консервативна, стабилна и непроменяема. Все още сме в детска фаза на развитие на тази технология. Нормално е това, което виждаме".

След десет години може би ще имаме ситуация в която една трета от хората ще ползват често криптовалути, но за глобално разпространение, както мобилните телефони са разпространени днес, ще са нужни 20 години, каза още Белев.

"Достигането на стабилност е въпрос на време", подчерта Харви. "Колкото повече хора инвестират в криптовалути, толкова по-голяма ще бъде пазарната капитализация и толкова по-стабилна ще бъде цялата система".

Само биткойн ли трябва да наблюдаваме? Здрава ли е конкуренцията на биткойна? Има ли възможност друга криптовалута да се наложи като глобална и най-масова? Разумно ли е да се диверсифицира инвестицията в кошница различни видове виртуални валути? Какво представлява явлението биткойн кеш и защо придоби сериозна популярност? Как криптовалутите ще променят финансовата система в глобален мащаб? Кои са факторите, подпомагащи стабилността на системата от криптовалути? Какви са предимствата и недостатъците при водещите криптовалути (биткойн, етериум и други)? Какво е бъдещето на истерията около ICO?

Последни новини
Още от Boom & Bust