Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Таванът на кешовите разплащания отново на дневен ред

Стоян Панчев, председател на БЛО, Boom&Bust, 17.09.2017

Стоян Панчев, председател на БЛО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Панчев, председател на БЛО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки отхвърлянето на законопроекта за затягане тавана на кешовите разплащания едва преди няколко месеца, Министерство на финансите отново се опитва да прокара идеята - този път през Закона за ДДС, с което може да се каже, че извършва престъпление срещу демокрацията. Това коментира председателят на Българско либертарианско общество (БЛО) Стоян Панчев в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

По думите му банките са едни от играчите, които биха спечелили от прокарването на тази мярка. Голяма част от плащанията, следвайки новите тавани, ще трябва да минават през банковата система, която в момента е "гладна" за приходи и не може да печели достатъчно от основния си бизнес заради отрицателните лихви и ниското търсене на кредити, обясни икономистът.

В контекста на подхода, който се следва за прокарване на затягането на тавана на разплащанията в брой, Панчев коментира още доколко съществува разделението на властите в България. Според икономиста конкретният случай е пример за загубата на разделение между отделните власти в държавата.

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Boom & Bust