Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Зад бума на ICO стои нова ера от възможности

Деница Тюфекчиева в предаването Boom & Bust, 26.08.2017

 Деница Тюфекчиева, съосновател на Propy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Деница Тюфекчиева, съосновател на Propy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ICO (Initial Coin Offering) е по-скоро маркетинг понятие, измислено от маркетинг хора, което обяснява начинът, по който блокчейн компании започват да се финансират. Все повече са компаниите, които се обръщат към този тип финансиране, а 2017 имаше бум, който започна през март - април.  Това каза Деница Тюфекчиева, съосновател на Propy, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

"Напоследък се наблюдава изместване - компании, които не са били въвлечени до момента в блокчейн технологиите, гледат с интерес и проучват дали не е подходящо за тях". 

Компанията съществува от две години, а от една година развиваме активно един протопип, който позволява на чужденци да закупуват имоти от разстояние като се избягват някои посредници, каза събеседничката.

В началото на годината си дадохме сметка, че очакваме нашата платформа да бъде използвана именно от хората, които са въвлечени в блокчейн технологиите, обясни Тюфлекова. "Така че ICO е подходящ за нас. Този процес за нас започна доста бавно. Всичко трябваше да бъде направено както трябва. За една седмица успяхме да съберем около 13 млн. долара. И това финансиране е събрано от 4000 души. Имаме хора, специалисти от сектора на недвижимите имоти и за пръв път финансираха в ICO". 

"Ние създадохме единица, която след това ще бъде нужна, за да се ползва продукта на Propy". 

Не сме забравили България, като се обърнахме към Украйна, подчерта гостенката. "Преговаряме и с други регулатори, не само с България и с Украйна. Просто се случи така, че с украинското правителство сключихме споразумение". 

"Нашият екип положи усилие в рамките на една година и това позволява на нашата платформа да използва имотния регистър на Украйна, което пък преминава в блокчейн. Така ние се превърнахме в място, където човек отива, вижда имот, харесва го, решава да го купи и след това следва следващите стъпки - създава се договор, подписва се договора (всичко това става електронно) и накрая получаваш нотариален акт - електронно. Нотариалният акт е ключовото споразумение и за това е важно за нас - той казва "да, този човек е собственик". Това е нова ера".

Нужна ли е промяна на законодателството и могат ли нотариусите да бъдат бъдат част от умните договори, опиращи се на блокчейн технологиите? Биха ли се доверили правителствата на такива проекти, за да се дигитализират имотните регистри?

Последни новини
Още от Boom & Bust