Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България започва да открехва вратите си за китайски инвестиции

Николай Маринов, председател на асоциация Нов път на коприната, и адв. Валентин Савов, председател на Международната фискална асоциация (IFA) в България, Boom&Bust, 19.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инициативата „Един пояс, един път“ стартира през 2013, като включва цели 65 държави. Това е една огромна инициатива, в която са включени няколко континента – Европа, Азия и Африка. Тя следва да подобри инфраструктурата в части от тези континенти, в които тя все още не е развита достатъчно, като наред с това да съживи световната икономика и международната търговия в момент, в който виждаме, че капитализма и глобализма са в криза.

Така описа инициативата „Един пояс, един път“ на Китайската народна република председателят на асоциацията за предприемачество и иновации „Нов път на коприната“ Николай Маринов. По базисната тема – въпросната инициатива и мястото на България в нея, говори и адв. Валентин Савов, председател на Международната фискална асоциация (IFA) в България. Предаването е Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Исторически отношенията между България и Китай са много добри, често обичаме да казваме, че България е втората държава в света, признала Китай. Но не трябва да се лежи на стари лаври. Намираме се в една друга епоха, в която и двете страни, светът като цяло, са доста по-различни. В това отношение трябват повече дела, повече конкретни инициативи“, допълни маронов

„Трябва много силна инициатива от българската страна, както на политическо ниво, така и от страна на самия бизнес. Според мен това вече започва да се случва. Разбира се, винаги може да се желае много повече“, каза на свой ред адв. Савов.

Какви конкретни проекти могат да заинтересуват китайските инвеститори? Инфраструктурни такива като АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, тунелите под Шипка и Петрохан, строеж на жп линията Русе-Варна, както и други инвестиции в жп мрежата у нас.

Очаквайте скоро видео с целия разговор!

Последни новини
Още от Boom & Bust