Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Държава в икономиката трябва да има, но премерено и целенасочено

Константин Проданов, финансист и председател на АБВ, Boom&Bust, 29.07.2017

Като ляв човек не мога да ви кажа, че държавата няма място в икономическия живот. Напротив, има, но то трябва да е много премерено, в много специфични дози. Поглеждайки в стопанската история виждаме, че държави с нашето ниво на икономическо развитие и бедност никога не са успявали да излязат от тази бедност без активното участие на държавата поне в първите етапи на догонващо развитие.

Това коментира в ефира на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев финансистът и председател на партия АБВ Константин Проданов.

По думите на госта в студиото в момента държавите в световен мащаб имат много голяма роля, но в неправилна и изкривена насока, давайки пример с широко прилаганото даване от стана на държавата на имплицитни гаранции на изпаднали в трудност банки, които са прекалено големи, за да фалират. „Това са неща, които държавата трябва да коригира. Именно това е едната й основна функция“, категоричен е той.

Фокусът на разговора бе преместен от абстрактната глобална картина и насочен към България. „На България й липсват на първо място целенасочени инвестиции и целенасочена дългосрочна визия за това, какво искаме да представлява нашата икономика“, посочи Проданов.

В продължението на разговора финансистът коментира обстойно проблемите на българската икономика и техните възможни решения и посочи конкретните начини държавата да се намеси в икономическите процеси по начин, единствено и само ползотворен за обществото. 

Последни новини
Още от Boom & Bust