Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Инвестиции в ЦИЕ – предложение, на което не можеш да откажеш

Надя Неделчева, портфолио мениджър ДФ Адванс възможности в Нова Европа, Boom&Bust, 16.07.2017

Сега е идеален момент инвеститорите да помислят за заемане на експозиция към Източна Европа.

Това коментира в Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров портфолио мениджърът на взаимния фонд "ДФ Адванс Възможности в Нова Европа" на "Карол Капитал Мениджмънт" Надя Неделчева.

„В компанията ни вярваме в дългосрочния потенциал на Централна и Източна Европа. Ако погледнем чисто макроикономически, това е един регион, който има много солиден потенциал по линия на конвергенция. Т.е. тук имаме много ниски нива на развитие, измерени например през БВП на глава от населението. Това е ниско развитие, но ниската база предполага по-силни ръстове“, каза още тя.

Гостът в предаването също така припомни, че през последните години региона на Централна и Източна Европа се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа.

„Една от основните характеристики на нашия регион е много силната обвързаност с развита Европа по линия на търговските взаимоотношения – над 60% от износа на повечето страни от региона отива към ЕС. Това е добре, когато Европа се развива добре, но пък е и източник на уязвимост, когато еврозоната страда, както бе през последните две години“, посочи Неделчева.

По думите й обаче последният сценарий – несигурността в еврозоната да води до негативни последици за региона на ЦИЕ, не се е случил. „Това, което всъщност се случи, бе, че тези икономики всъщност успяха да компенсират спада на износа към еврозоната с повишено вътрешно търсене“, коментира тя.

Вижте целия разговор в горното видео.


 

Последни новини
Още от Boom & Bust