Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България намали държавния си дълг до 25% от БВП

Лъчезар Богданов, икономически анализатор, Boom&Bust, 09.07.2017

Лъчезар Богданов, икономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов, икономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България намали държавния си дълг до малко над 25% от БВП след погасяването на задълженията със средства от Фискалния резерв по падежиралите 5-годишни евроблигации. Това коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

По думите му обаче по-важно е да се проследи размера на нетния дълг, тъй като в много случаи се тегли нов дълг, но ако средствата останат във Фискалния резерв, те са актив за правителството. "В конкретния случай, в нетно изражение няма промяна за публичните финанси на страната. В средносрочен и дългосрочен план е важно какъв е дефицитът. Ако правителството генерира дефицити, дълговото бреме нараства", обясни икономистът. 

Богданов коментира още изпълнението на държавния бюджет, като изрази скептицизъм относно големите надежди на правителството за увеличаване на събираемостта на приходите от ДДС и акцизи. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust