Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

ИДИЛ е обречена в Сирия, въпросът е какво следва след това

Мартин Табаков, политолог, Boom&Bust, 08.07.2017

Мартин Табаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента ИДИЛ отстъпва от позициите си в Сирия, конкретно в околностите на Рака, с цел да консолидира все по-малко оставащите й ресурси в отбрана на по-малък периметър. Това е стратегия, на която станахме свидетели и при боевете за Мосул в Ирак.

Това коментира в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров полиологът и анализатор на международните отношения Мартин Табаков

Според госта в студиото се очаква напрежението в контролираните от кюрдите територии в Северозападна Сирия с оглед на навлизането на турски военни части на сирийска територия. Другата цел на войските на Анкара – един от малкото градове, останали под контрола на „умерената опозиция“ - Идлиб.

„Въпрос на време е ДАЕШ да бъде унищожена. След това обаче остава отворен въпросът кой какви територии и позиции ще има в Сирия. Защото това, което към момента контролира Асад, не е много голяма част от страната, макар и той да контролира силно населените търговски центрове в Сирия. Но това не е Сирия, това е Асадистан“, посочи Табаков.

„Русия изпълни своя план минимум по отношение на Сирия – до направи военновъздушна и военноморска база в Латакия. Не трябва да абсолютизираме подкрепата, която Путин е готов да дава за Асад. Това не е абсолютната и безпрекословна подкрепа, която Иран е готов да дава за Асад. Допускам, че ако получи нещо насреща, Путин може да изтъргува политическото бъдеще на Асад“, прогнозира политологът.

Обстоен анализ върху изключително многопластовата ситуация в Сирия, както и коментар по ред други теми от геополитическия дневен ред, вижте тук:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust