Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ограничаването на кеша – начин за контрол от страна на елитите

Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, Boom&Bust, 24.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната срещу кеша е една от основните политики на елита за управление и контрол на населението. Икономическата свобода се базира на финансовата свобода. Финансовата свобода пък се базира на наличните средства.

Това заяви в шоуто за икономика и финанси Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров преподавателят по икономика и финанси проф. Красимир Петров.

Според професора аргументът, че чрез ограничаването на оборота на пари в брой ще помогне за изсветляване на икономиката и контрол над паричните потоци, като така се ограничат паричните потоци в криминалните и терористичните среди например, е изцяло пропаганден. „Въпреки това винаги ще има начини. Дори да се спре кеша, ще има други платежни средства“, посочи той.

Причината това да се прави е прозаична – поради ниските лихви, близки до нулата, се губи смисълът парите да се държат в банка. „Щом губиш, държейки парите си в банката, няма защо да го правиш. Това обезкървява банките, които отделно от това имат и много лоши заеми“, каза Петров. „Войната срещу кеша е начин да принудиш хората да вкарат парите си в банките“ допълни той.

„Финансовата свобода е изключително важна за здравето на икономиката. Колкото повече парите са контролирани, толкова повече икономиката не е ефективна“, каза гостът в студиото.

Вижте целия разговор:


 

Последни новини
Още от Boom & Bust