Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Безкрайните възможности на електронните студентски книжки

Проф. Валентин Кисимов в Boom&Bust, 11.06.2017

Проф. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни, иновативни системи към УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни, иновативни системи към УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронната студентска книжка, въведена в УНСС е комплексен инструмент, комбиниращ освен обичайните за една студентска книжка функции, и банкова карта, и карта на международната организация ISIC, осигуряваща студентски намаления, както в България, така и в чужбина. Дигитализиран е и цялостният процес, свързан с обучението на студентите на базата на ключови сертификати, издавани от УНСС на всеки преподавател с валидност една година, електронни заверки, електронна главна книга и т.н. Това каза проф. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни, иновативни системи към УНСС, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Когато има дигитализация на първо място стои отговорността, защото когато няма цифров подпис, няма отговорност, подчерта събеседникът.

"Индустрията очаква от университетите умения, което е неправилно, защото те дават знания. В УНСС тръгнахме да правим нещата по нов начин, защото хората, които стъпват в университетите сега са тотално различни. Те се събират на любовна среща, но си говорят през телефоните. Ако на лекция не им привлечеш вниманието по дигитален начин до 10 минути - ти си ги изтървал. За това ние преобразуваме всичко в тази посока". 

На въпроса дали университетът може да стане изцяло цифров професорът каза, че има такива опити, но те не са много резултатни, защото се губи живият контакт, а и личната комуникация и това, което тя носи със себе си не могат да бъдат заменени и дигитализирани успешно. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust